Een digitale vakantiehuis nieuwsbrief is natuurlijk een uitstekend middel om je doelgroep te informeren over interessante vakantiebestemmingen. Als je tweewekelijks een nieuwsbrief verstuurt, is het soms lastig om je vakantie nieuwsbrief te voorzien van relevante informatie. Hoe en waarmee kun je de aandacht van jouw doelgroep blijven vasthouden en/of prikkelen?

Graag geven wij je een aantal praktische tips die je hierbij helpen.


Laat je doelgroep profiteren van leuke aanbiedingen en acties

Mensen zijn altijd dol op aanbiedingen of acties. Hier kun je gebruik van maken tijdens speciale dagen in het jaar, maar ook is het interessant om op onverwachte tijdstippen klanten te laten profiteren van aantrekkelijke deals. Bestaat jouw doelgroep voor een groot gedeelte uit gezinnen met kinderen? Een extra korting tijdens de schoolvakantie is natuurlijk erg aantrekkelijk. Alleenstaanden of vijftigplussers boeken juist vaker een vakantie buiten het hoogseizoen. Houd daar bij het schrijven rekening mee.

Geef interessante informatie over de vakantiebestemming

Interessante informatie delen over je vakantiebestemming(en) is een trigger voor je doelgroep. Vertel bijvoorbeeld iets over de accommodatie. Maar ook wat je kunt doen in de omgeving en wat een bepaalde plaats zo bijzonder maakt. Je kunt je verhaal uiteraard versterken met foto’s of door de reiservaring van andere mensen met je doelgroep te delen.

Informeer of over interessante bezienswaardigheden of geef andere tips

Mensen vertrekken niet alleen naar een bepaalde bestemming voor de accommodatie. De meeste reizigers zien ook graag iets van de omgeving waar ze verblijven. Bij een vakantie nieuwsbrief maken, is het zeker nuttig tips te geven over wat je allemaal kunt doen in de omgeving.
Denk hierin bijvoorbeeld aan bepaalde bezienswaardigheden. Het bezoeken van attracties of andere interessante informatie. Houd rekening met de doelgroep waarvoor je schrijft. Gepensioneerden hebben veelal een andere interesse dan bijvoorbeeld een gezin met kinderen. Weer andere mensen zoeken graag rustige plekken op.

Geef een gratis vakantie weg onder alle inschrijvers

Is het jouw streven om je doelgroep te vergroten? Waarom geef je geen gratis vakantie weg onder alle nieuwe inschrijvingen voor je nieuwsbrief. Daarmee trek je ongetwijfeld de aandacht naar jouw reisorganisatie. En is dat niet juist wat je wenst? Geef hier aandacht aan via al je social media kanalen. Beloon ook je trouwe klanten regelmatig door het geven van een extra korting op een bepaalde vakantie.

Zelf een vakantiehuis nieuwsbrief maken

Heb je nog nooit een nieuwsbrief geschreven en verzonden aan je doelgroep? Ga nu aan de slag en je eigen vakantiehuis nieuwsbrief maken. Dit doe je snel en eenvoudig met een professioneel nieuwsbriefsysteem. Probeer het gratis uit en ontdek wat het jou oplevert: meer naamsbekendheid en een betere omzet voor jouw vakantiebedrijf!