Een nieuwsbrief versturen is een slimme methode om een band op te bouwen met je doelgroep. Veel ondernemers lopen echter met de vraag rond hoe vaak ze een nieuwsbrief kunnen versturen. Je wilt niet alleen een frequentie hanteren die voor jezelf haalbaar is, maar ook eentje die het gewenste resultaat oplevert. Wil je dit succesvol aanpakken? Onderstaande tips geven je handvatten om met de juiste frequentie een nieuwsbrief te versturen aan je klantenbestand.

Nieuwsbrief versturen met relevante content

Als je een nieuwsbrief verstuurt aan je doelgroep, is het belangrijk dat je inhoud interessant is. Niemand heeft er wat aan dat je aan e-mailmarketing doet, als je dit doet alleen voor de regelmaat. Mensen openen een nieuwsbrief vooral als je nieuws brengt of iets interessants te melden hebt. Dat zorgt er ook voor dat mensen je niet vergeten en naar je nieuwsbrief uitkijken. Stel jezelf daarom de vraag hoe vaak jij inhoud met waarde kunt bieden aan klanten. Praktisch kun je bijvoorbeeld denken aan een nieuwe collectie die je op de markt brengt of misschien juist een sales actie.

Een nieuwsbrief gericht op je doelgroep

Natuurlijk kun je eigenlijk altijd wel een nieuwsbrief versturen. Toch helpt het om eens te kijken naar de opbouw van je e-mailbestand. Achter elk e-mailadres zit een verhaal. Van bepaalde klanten weet je bijvoorbeeld welk merk ze gekocht hebben. Het kan ook zinvol zijn om uit te zoeken of je doelgroep veelal uit mannen of vrouwen of misschien wel allebei bestaat. Ook zonder dat je hiervan op de hoogte bent, kun je een nieuwsbrief versturen, maar het helpt wel om je e-mails toe te spitsen op een bepaald publiek. Bovendien kun je je klanten hiermee optimaal verdelen in bijvoorbeeld segment A en B.

Een nieuwsbrief die blijft hangen

Het is belangrijk dat een nieuwsbrief blijft hangen. De meest ideale situatie is als mensen bij een bepaald product of dienst direct denken aan jouw onderneming. Top-of-mind blijven, zo wordt dit ook wel genoemd. Probeer daarom minimaal 1 keer per maand een nieuwsbrief te versturen aan je klantenbestand. Het is een prima start om hiermee te beginnen. Begint je klantenbestand zich uit te breiden? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 2 keer per maand een brief te versturen.

3 tips voor de verzendfrequentie

Kun je nog wat meer tips gebruiken voor de verzendfrequentie van je nieuwsbrief? Onderstaande 3 praktische tips bieden uitkomst:

  • Verstuur niet meer dan 2 keer per week een nieuwsbrief. Uit onderzoek blijkt dat mensen dit irritant vinden, waardoor ze zich uitschrijven.
  • Vaker dan 1 keer per maand een nieuwsbrief versturen, levert gegarandeerd resultaten op. Inschrijvingen op je nieuwsbrief nemen toe en ook je website wordt vaker bezocht.
  • Plan je nieuwsbrief voor verzending in. Dit biedt duidelijkheid voor jezelf en je komt er snel genoeg achter of iets wel of niet werkt.

Ga direct aan de slag
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en het versturen van een nieuwsbrief? Probeer Nieuwsbriefsysteem. Je kunt direct aan de slag en het systeem ook nog eens 30 dagen gratis proberen.