Een nieuwsbrief en een blog zijn allebei vormen van digitale communicatie. Maar wat is nu nu precies het verschil ertussen en waar moet je nu voor kiezen?

Het verschil tussen een blog en een nieuwsbrief

Een blog is een artikel dat je op een website zet. Op de website is er meestal een blogpagina, waar alle artikelen worden geplaatst. Een blog kan over van alles gaan: bijvoorbeeld over passies, hobby’s, tips, vakanties, nieuws, productbeschrijvingen, of recensies. Je bepaalt zelf hoe vaak je een blogartikel op je website zet en hoe lang een artikel is. Als je met een blog bezoekers naar je website wilt leiden, dan gebruik je 500 tot 600 woorden waaronder een aantal keer de zoektermen waar je op gevonden wilt worden. Een nieuwsbrief wordt per e-mail verstuurd naar mensen die zich erop geabonneerd hebben. In de nieuwsbrief zet je vooral datgene wat voor je doelgroep interessant is. Wie die doelgroep is, hangt natuurlijk helemaal af van de achtergrond van de nieuwsbrief. Stuur je hem vanuit je onderneming of ga je een nieuwsbrief maken voor leden van een sportvereniging? De frequentie van de nieuwsbrief kun je zelf invullen. Het is vooral belangrijk dat je voor je lezers interessante informatie hebt. Je kunt in een nieuwsbrief ook verwijzen naar een blog.

Nieuwsbrief effectiever dan blog

Net als Facebook en Twitter wordt een blog gezien als social media. Uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat een nieuwsbrief een aanzienlijk effectiever communicatiemiddel is dan social media. Een voordeel van een nieuwsbrief is dat je lezers- of doelgroep er pro-actief en heel gericht mee kunt benaderen. Je kunt zelfs meerdere versies van je nieuwsbrief maken die op specifieke afnemers of verschillende personen zijn gericht. Dat is handig als je een breed productassortiment hebt of gevarieerde dienstverlening aanbiedt. Met een blogartikel is het veel lastiger om je communicatie specifiek op meerdere groepen tegelijk te richten.

3 tips voor een goede nieuwsbrief maken

Dit zijn je 3 handige tips voor het maken van een goede nieuwsbrief:

  • Pas je nieuwsbrief aan op je communicatiedoelgroep. Je hebt waarschijnlijk een goed idee wie jouw nieuwsbrief leest of gaat lezen. Pas de vorm, de inhoud en het taalgebruik aan op deze lezersgroep. Zijn de ontvangers van je nieuwsbrief bijvoorbeeld al wat ouder? Gebruik dan een wat grotere letter (corps) en maak het eenvoudig om door je nieuwsbrief te navigeren.
  • Beperk het aantal artikelen in je nieuwsbrief. Ook al heb je nog zoveel te vertelen, zorg ervoor dat je niet teveel artikelen in je nieuwsbrief zet. Overdaad schaadt en kan ervoor zorgen dat je abonnees zich afmelden voor de nieuwsbrief. Merk je dat je veel content hebt, dan kun je beter de nieuwsbrief wat vaker gaan versturen.
  • Zet het volledige artikel op je website. Vind je het vooral belangrijk om veel bezoekers op je website te krijgen, dan kun je de traffic ook met een nieuwsbrief verhogen. Dat doe je door een interessant eerste deel van een artikel in je nieuwsbrief te zetten en het volledige verhaal op je website te plaatsen. Door op een link in de nieuwsbrief te klikken, worden lezers automatisch doorgelinkt naar je website.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je voor jouw onderneming of vereniging ook een nieuwsbrief maken? Ga dan met Nieuwsbriefsysteem aan de slag.