Bied je de bezoekers van je website of webshop de mogelijkheid om zich in te schrijven op een digitale nieuwsbrief? Werk je in een winkel en informeer je bij klanten of je wellicht hun e-mailadres mag noteren? Is dit in beide situaties niet het geval? Als je hierop een ontkennend antwoord moet geven, dan mis je een unieke kans om je doelgroep te bereiken. Het versturen en een nieuwsbrief maken creëert namelijk de mogelijkheid voor het behalen van meer omzet.

Nieuwsbrief voor winkels en digitale winkels
Zowel de reguliere winkel om de hoek als webwinkels kunnen profiteren als klanten zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Dit is eenvoudig te realiseren door in ieder geval de naam en het e-mailadres te noteren of op te vragen. Zodra je een naam en e-mailadres tot je beschikking hebt, is er een kans om je omzet te vergroten. Uiteraard is het van belang dat je via je nieuwsbrief ook probeert daadwerkelijk je diensten en producten te verkopen.

4 tips voor meer verkopen met je nieuwsbrief

Wil je meer verkopen met een nieuwsbrief die je verstuurt? Onderstaande 4 tips kunnen je daar zeker bij helpen:

1. Prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer
Mailboxen worden dagelijks overspoeld met allerlei e-mails. De kunst is om op te vallen. Kies bijvoorbeeld voor een pakkend onderwerp of gebruik prikkelende (sub)titels. Praktisch kun je dit vormgeven door je lezers een vraag te stellen.

2. Breng relevante informatie
Je doelgroep moet belang hebben bij wat je stuurt. Je informatie moet exact aansluiten bij de interesse van je doelgroep anders willen mensen je nieuwsbrief niet meer ontvangen. Verdiep je daarom in je doelgroep en vraag jezelf af of je daadwerkelijk relevant nieuws brengt of dat je slechts een reclameboodschap aan het verspreiden bent.

3. Investeer in een strakke lay-out
Een slordige lay-out en onnauwkeurige uitlijning doet het niet goed bij lezers. Ze zullen niet gemotiveerd worden om verder te lezen. Je nieuwsbrief moet zowel op de desktop als een mobiel apparaat eenvoudig te lezen zijn.

4. Kies de juiste verzend frequentie
Verstuur je onregelmatig nieuwsbrieven of ben je lukraak je doelgroep aan het spammen? Dit werkt veelal averechts. Het is beter om je nieuwsbrief op een vast moment te versturen. Denk bijvoorbeeld aan elke 2 weken op een maandag of vrijdag.

Nieuwsgierig? Ga zelf aan de slag!

Zelf aan de slag met een nieuwsbrief maken? Dit helpt je zeker om een band op te bouwen met je doelgroep en dankzij een nieuwsbrief maken, genereer je meer omzet voor je toko. Ben je nieuwsgierig naar het maken en versturen van nieuwsbrieven? Snel en eenvoudig een nieuwsbrief maken en versturen voor meer omzet realiseer je met Nieuwsbriefsysteem. Er is altijd een pakket te vinden dat bij je past en je kunt het bovendien 30 dagen gratis uitproberen!

Wil je nog meer tips? Lees dan 7 nieuwsbrief tips die meer verkopen