Als mkb’er of zz’er heb je weinig tijd te besteden aan marketing. Social media, SEO en nieuwsbrieven, je hebt er wel van gehoord, maar het zegt je eigenlijk niks. Nooit de tijd gehad om je er in te verdiepen ook, betaald werk gaat immers voor. Een nieuwsbrief is een snelle, goedkope manier om je bestaande klanten te informeren en om nieuwe klanten aan te trekken.

Tijd besparen door een mailinglist op te bouwen voor je nieuwsbrief

Stel, er is een productupdate geweest en vervolgens verlies je veel tijd door telkens dezelfde vragen hierover te beantwoorden. Herkenbaar? Een nieuwsbrief is dan een efficiënte manier om je klanten van belangrijke informatie op de hoogte te stellen. Maar hoe moet je een mailinglist opbouwen voor je nieuwsbrief? En waar moet je op letten? Hieraan zijn namelijk wel een aantal haken en ogen verbonden. Om te voorkomen dat je handelt in strijd met de spamwet, moet je op het volgende letten:

 • Je moet toestemming hebben om een e-mailnieuwsbrief te versturen;
 • Klanten mag je onder bepaalde voorwaarden nieuwsbrieven toesturen.
 • Er moet een afmeldoptie zijn.
 • Je e-mailnieuwsbrief moet een afzender bevatten.
 • Aangekochte e-mailbestanden mogen onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden.

Een mailinglist opbouwen voor je nieuwsbrief

Bij het opbouwen van een mailinglist voor je nieuwsbrief heb je expliciete toestemming nodig van de ontvanger van de e-mail. Om aan deze toestemming te komen, kun je een aanmeldformulier op je website plaatsen, of een inschrijflink in je e-mailhandtekening of een inschrijflink in een Facebook bericht plaatsen. Natuurlijk kun je ook bij een bestelling of opdracht vragen of je klant zich wil aanmelden voor je nieuwsbrief.

Ook kun je iets weggeven in ruil voor een aanmelding voor je nieuwsbrief. Hiervoor wordt vaak een e-book gebruikt, dat interessante informatie voor je doelgroep bevat. Let er wel op dat je moet kunnen aantonen dat iemand zich bewust heeft aangemeld voor je nieuwsbrief. Je hebt geen toestemming nodig voor het versturen van e-mails aan bestaande klanten.

De e-mail moet hierbij echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Stuur alleen mailings over soortgelijke producten of diensten als die al eerder zijn afgenomen en alleen tijdens de economische levensduur van het product.
 • Het moet duidelijk zijn voor de klant dat zijn of haar gegevens gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden.
 • De klant moet kunnen weigeren om e-mailgegevens voor mailings af te staan. (Servicemails, zoals een opdracht- of verzendbevestiging zijn wel gewoon toegestaan)

5 Tips om een mailinglist op te bouwen voor je nieuwsbrief

Samengevat kunnen we je vijf tips geven voor het opbouwen van een mailinglist voor je nieuwsbrief:

 1. Zet bestaande klanten op je mailinglist.
 2. Plaats een aanmeldformulier op je website
 3. Plaats inschrijflink onder emails en in Social Media berichten
 4. Vraag om een aanmelding voor je nieuwsbrief bij een opdrachtbevestiging.
 5. Geef een e-book weg in ruil voor een emailadres.

Wil je hiermee verder en je bedrijf of organisatie laten groeien? Start vandaag je mailinglist opbouwen.