Als horecaondernemer of restauranthouder ben je vooral bezig met waar je goed in bent: je gasten het zo goed mogelijk naar de zin maken. Zeker als je zzp’er bent of een kleinere eetgelegenheid hebt, heb je meestal niet veel tijd voor andere zaken. Dat kan ervoor zorgen dat je ondanks je enorme inzet, het potentieel van je bedrijf niet volledig benut. Met een professionele restaurant nieuwsbrief zorg je in weinig tijd en tegen lage kosten voor meer gasten in jouw restaurant.

Waarom een restaurant nieuwsbrief maken?
Met een goede nieuwsbrief doe je veel meer dan alleen informatie over jouw onderneming versturen. Het is een kosteneffectieve manier om in contact te komen én te blijven met potentiële klanten van jouw restaurant. Een creatieve en goed ingevulde nieuwsbrief versterkt namelijk de binding tussen je gasten en jouw restaurant. Je bent meer top-of-mind waardoor jouw horecagelegenheid eerder gekozen wordt als er een restaurantreservering wordt gemaakt, of men iets buiten de deur gaat eten of drinken.

Voordelen van een restaurant nieuwsbrief maken

Een nieuwsbrief voor je restaurant maken geeft je veel voordelen. Het is in de eerste plaats een effectief communicatiemiddel, waarmee je op het moment dat jij dat wilt jouw doelgroep aan kunt spreken. Het maken van een eigen nieuwsbrief met professioneel nieuwsbrief software kost je ook weinig tijd.

Overzichtelijke rapportages geven je daarnaast direct inzicht in de effectiviteit van je nieuwsbrieven. Daardoor kun je de inhoud en verzending beter op de voorkeuren van je gasten afstemmen. Je kunt bijvoorbeeld gelijk zien welke onderwerpen jouw gasten het interessantst vinden, op welke tijdstippen je nieuwsbrief het meest wordt geopend, en op welke verzenddag(en) je nieuwsbrief de meeste extra reserveringen oplevert. Tot slot is een professioneel uitziende restaurant nieuwsbrief maken voordelig. Al voor een paar euro per maand start je met een abonnement op nieuwsbrief software. Daar kan geen sociaal media kanaal of ander communicatiemiddel tegenop.

Drie tips voor een effectieve restaurant nieuwsbrief

Wil je een echt effectieve restaurant nieuwsbrief maken? Dan helpen deze drie tips je daar zeker bij:

  • Wees slim met e-mailadressen verzamelen: de effectiviteit van je nieuwsbrief is mede afhankelijk van de hoeveelheid e-mailadressen die je hebt. Probeer daarom bij ieder contact het e-mailadres van je (potentiële) gasten te achterhalen: bijvoorbeeld bij telefonische reserveringen, bij acties op social media of via online reserveringssystemen als Couvert en SeatMe.
  • Relevantie boven frequentie: niemand zit te wachten op nieuws zonder waarde. Stuur dus alleen een nieuwsbrief als je echt iets te melden hebt, niet omdat je vindt dat je om de twee weken iets moet sturen. Bij nieuwsbrieven zonder goede inhoud is de kans groot dat je potentiële gasten zich gaan afmelden.
  • Maak verschillende nieuwsbrieven: als je je klanten beter leert kennen, kun je voor verschillende doelgroepen aparte nieuwsbrieven maken. Maak bijvoorbeeld een aparte nieuwsbrief voor alleen de lunch, benader zakelijke bezoekers anders dan particuliere gasten, of zorg voor een Engelstalige nieuwsbrief voor buitenlandse gasten.

Met nieuwsbrieven haal je dus veel meer uit het potentieel van jouw restaurant!