Waarom een nieuwsbrief belangrijk is voor je onderneming?
Veel organisaties maken gebruik van een nieuwsbrief om in contact te staan met hun klanten of volgers. Is het een soort van ongevraagd reclame of heeft deze marketingtechniek wel degelijk nut. Wij zijn overtuigd van dit laatste en hieronder verklaren we waarom.

Het doel van de nieuwsbrief
Een nieuwsbrief is uitermate interessant om een goede band met klanten of geïnteresseerden te onderhouden zonder dat ze hiervoor je website moeten bezoeken. Een nieuwsbrief wordt voornamelijk gebruikt om updates mee te delen aan je publiek, nieuwe producten aan te prijzen of hen zelfs te wijzen op het feit dat er binnenkort een actie of korting gepland is.

Nieuwsbrief versus blog
Een nieuwsbrief kan een gelijkaardig doel voor ogen hebben als een blog. Maar waar de bezoekers bij een blog actief op zoek moeten naar de informatie van je organisatie of bedrijf, is dat bij een nieuwsbrief niet het geval. De nieuwsbrief met informatie komt immers direct in de mailbox van je doelgroep terecht. Op die manier ben je er zeker van dat je iedereen bereikt die zich voor je nieuwsbrief heeft ingeschreven. Hierdoor is het een krachtig middel om geïnteresseerde bezoekers om te zetten in klanten.

Waaruit bestaat een goede nieuwsbrief?
Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen de nieuwsbrief ook effectief lezen en niet gewoon de prullenbak in sturen? Allereerst moet de informatie die het bevat interessant en nuttig zijn voor de lezer. Zorg dat trouwe lezers voordelen hebben bij het lezen van je nieuwsbrief. Denk maar aan kortingscodes of informatie die ze elders niet vinden. Daarnaast trekt het gebruik van opvallende foto’s en video’s ook altijd de aandacht. Zorg dat de layout van je nieuwsbrief goed verzorgd is, die makkelijk leest en waarvan de tekst niet te lang is. Niemand leest graag een ellenlange tekst vol onnodige informatie.

Welke onderwerpen kan een nieuwsbrief behandelen?
Het onderwerp van je nieuwsbrief kan verschillen van week tot week. Misschien is het de ene keer nuttig om informatie over een nieuw product te geven, een enquête te organiseren om de mening van je doelgroep te vragen of is het gewoon een aankondiging van een opkomend evenement. Of wat dacht je van een winactie? De diversiteit aan onderwerpen zorgt er in ieder geval voor dat je nieuwsbrieflezers steeds weer zullen uitkijken naar je volgende nieuwsbrief.

Hoe vaak verstuur je een nieuwsbrief?
Je wil een band bouwen met je doelgroep maar ze natuurlijk ook niet overladen met dagelijkse nieuwsbrieven. Een goed evenwicht vinden tussen beide is dus essentieel om succes te halen met je nieuwsbrieven als marketingstrategie. Zo kan dagelijks een nieuwsbrief versturen er niet alleen voor zorgen dat de inhoud niet origineel is maar dat je nieuwsbrief abonnees zich gaan afmelden. Moet je dan het beste iedere week of iedere maand een nieuwsbrief versturen? Helaas is dat een vraag waarbij voor iedere organisatie een ander antwoord past. Uittesten is de boodschap.

Wanneer start jij met snel en makkelijk professionele nieuwsbrieven maken?