Als je de eigenaar bent van een webwinkel (of een fysieke winkel), ben je altijd op zoek naar meer klanten en naar meer omzet van je bestaande klanten. Naast advertenties en mond-tot-mondreclame kun je ook proberen je verkoop te stimuleren met behulp van nieuwsbrieven.

Lezers

Allereerst moet je er natuurlijk voor zorgen dat je lezers hebt voor je nieuwsbrief; je moet e-mailadressen verzamelen van potentiële klanten én van je bestaande klanten om ze van je acties en nieuwtjes op de hoogte te kunnen houden. Meestal geeft men niet zomaar een e-mailadres omdat de meeste mensen nou eenmaal niet zitten te wachten op junk mail. Je moet dus een goede troef inzetten om gegevens te verzamelen. En dat lukt uiteraard het allerbest als er iets tegenover staat; voor wat, hoort wat. Jij biedt je klanten een mooie aanbieding (meestal in de vorm van een bepaald percentage op hun eerste bestelling of een korting bij een bestelling vanaf een bepaald bedrag, maar je kan bijv. ook een gratis “cadeau” geven bij een bestelling) en in ruil daarvoor krijg jij hun e-mailadres. Die korting maak je uiteraard duidelijk op je website (bijvoorbeeld met een banner of een pop-up), zodat klanten die twijfelen meteen zien dat er korting te halen valt.

Daarnaast is het vooral belangrijk om bestaande klanten lid te laten worden van je nieuwsbrief. Bij hen heb je nog meer kans om geld te verdienen, ze hebben immers al eerder bij je besteld. De meest eenvoudige manier hiervoor is een optie onder de bestelgegevens waarin staat dat de nieuwsbrief toegestuurd wordt. Deze optie is al aangevinkt en kan eventueel (maar in de praktijk gebeurd dat niet vaak) door de klant geweigerd worden.

De verkoop stimuleren

Daarna is het natuurlijk zorg dat men ook geneigd is wat te kopen na het lezen van de nieuwsbrief. Dat doe je door waarde te bieden met je nieuwsbrief. Je moet ervoor zorgen dat dat er echt wat bij je te halen valt als je een nieuwsbrief stuurt. Dit moet je dus zeker niet te vaak doen. Een goede manier is om nieuwsbrieflezers eerder de kans te gunnen in de uitverkoop te kopen, een presale speciaal voor diegene die hun e-mailadres hebben doorgegeven. Daarnaast kun je natuurlijk altijd extra kortingen geven op nieuwe producten of producten uit de sale. Zorg er vooral voor dat mensen uitkijken naar je nieuwsbrief!