Bepaal uw publiek.

Voordat u besluit welke content u gaat maken voor uw nieuwsbrief, sta dan eerst even stil bij het bepalen wie uw publiek is.  Verzamel alle mogelijke (demografische) gegevens over uw publiek en probeer uit te vinden welke onderwerpen uw publiek interessant vind. Wanneer uw publiek uit vrouwen bestaat, hoeft u waarschijnlijk geen artikel te schrijven over quad-bike racing. Kies een onderwerp dat zo dicht mogelijk bij iemands persoonlijk interesse ligt.

 

Kies uw onderwerp.

Maak een verdeling naar verschillende onderwerpen, zodat uw nieuwsbrief interessant wordt voor een groter publiek. Ook een krant heeft verschillende onderdelen. Ook uw nieuwsbrief kunt u verdelen in meerdere onderdelen. Denk hierbij aan een gedeelte waarin reacties van leden kan worden ondergebracht, nieuws over de sector en bijvoorbeeld uitgelichte artikelen.

 

Beantwoord vragen in uw artikel.

Zorg voor correcte informatie. Stel 6 vragen om een veelzijdig artikel te kunnen schrijven: wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe. De beste artikelen hebben alle 6 vragen en antwoorden verwerkt in de tekst. Uiteraard is het van belang enige research te doen zoals interviews doen. Dit is het wel waard als u een effectieve nieuwsbrief wilt schrijven waarin de meningen van uw publiek in zijn verwerkt.

 

Doe onderzoek naar uw onderwerp .

Een te subjectief geschreven artikel waar ook nog fouten in zitten kan uw geloofwaardigheid negatief aantasten. Zonder goed onderzoek loopt u het risico verkeerde informatie te schrijven wat uw publiek zeker niet gaat waarderen. Zorg voor informatie zoals statistieken, meningen van experts en uitspraken die uw onderzoek ondersteunen.  Noem ook uw bronnen waar u informatie vandaan heeft gehaald zodat uw bron ook de waardering krijgt die het verdient.

Houdt uw tekst begrijpelijk voor uw publiek.

Houdt uw teksten beknopt en gebruik duidelijke taal zodat uw teksten leesbaar blijven. Vermijd langdradig taalgebruik. Indien mogelijk, gebruik dan kort zinnen met woorden die hetzelfde betekenen, zolang het wel begrijpelijk blijft.

Gebruik aantrekkelijk headlines.

Gebruik dynamische headlines die de aandacht trekken en de nieuwsgierigheid van uw lezer prikkelt. Zonder interessante titel slaan ze uw artikel misschien over omdat uw  artikel niet interessant genoeg vinden. Goede headlines zijn de sleutel naar succes als het gaat om het winnen van trouwe lezers.  Een goed geschreven headline zorgt voor een goed gelezen nieuwsbrief. Als uw nieuwsbrief uit meerdere alinea’s bestaat, maak dan meerdere kleinere headlines. Hierdoor krijgt u een betere verdeling van uw artikel.

Lees uw eigen nieuwsbrief. 

Nadat u uw artikelen heeft geschreven, controleer dan uw artikel op spel en typefouten. Controleer ook of artikelen consisten geschreven zijn qua toon en taalgebruik. Vertrouw niet blindelings op uw spellingscontrole. Het blote oog is nog altijd de beste methode om fouten uit tekst te halen. Laat ook iemand anders uw teksten lezen. Wanneer u urenlang naar uw eigen tekst heeft gekeken, dan ontstaat er soms een soort blindheid waardoor u uw eigen fouten niet meer zult zien. U kunt beter te vaak controleren dan te weinig. Zelfs enkele fouten kan ervoor zorgen dat sommige lezers u niet meer als professioneel genoeg beschouwen en haken misschien zelfs af.