Een handige feature van de betere nieuwsbrief systemen is het gebruik van een autotransponder. Met een autotransponder kunt u een soort verhaallijn inplannen. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld de nieuwe inschrijver voorzien van een (mini) cursus.

Stel dat u een mini cursus heeft van 7 dagen, dan kunt u direct na inschrijving op de nieuwsbrief het eerste deel van de cursus toesturen.
Op dag 2 stuurt u deel 2, op dag 3 stuurt u deel 3, enzovoort.

U begrijpt wel dat het bijna niet te doen is om zoiets zelf handmatig te doen. U zou dan de hele dag bezig zijn met bijhouden wie welk deel zou moeten ontvangen. Dit zou dan een dagtaak worden en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!
Gelukkig is deze functionaliteit ingebouwd in nieuwsbrief tools zoals Aweber.
Deze functionaliteit dient u niet te verwarren met op datum plannen van nieuwsbrieven. . Hierbij kunt u een bepaald tijdstip opgeven wanneer berichten dienen worden te verstuurd. Dit wordt meestal gebruikt om nieuwsbrieven of acties op een vooraf ingesteld tijdstip uit te sturen. Deze nieuwsbrieven worden dan in een keer verstuurd naar uw complete lijst. Met een autotransponder werkt dat anders.  Dit werkt iets persoonlijker omdat de e-mail transponder kijkt naar de aanmeldingsdatum van de inschrijven en op basis daarvan wordt een soort persoonlijke verzendplanning samen gesteld.

Door te werken met een autotransponder wordt het mogelijk de e-mails ook een wat persoonlijker tintje te geven. U kunt bijvoorbeeld zinnen gebruiken als. “Beste Hans, Gisteren heb ik u uitgelegd hoe u uw schoenen netjes houdt. Vandaag ga ik u uitleggen hoe u ze moet dragen.”.   U zult wel begrijpen dat als u het op de juiste manier aanpakt een soort persoonlijke band kunt opbouwen met uw (potentiële) klant. Hierdoor zal deze persoon meer vertrouwen in u krijgen en in de toekomst eerder bereid zijn een eventuele aankoop via u te doen.

Uiteraard kunt u naast het versturen van de autotransponder ook gewoon tussendoor nog extra berichten versturen, wanneer u bijvoorbeeld nieuwe artikelen op uw website heeft geplaatst.