Er is niet echt één kant en klare formule voor het maken van de perfecte nieuwsbrief. Hoe uw nieuwsbrief eruit dient hangt heel erg af van wat u er precies mee wilt bereiken.

Wilt u een nieuwsbrief maken voor uw amateur voetbalclub, dan is het doel compleet anders dan het sturen van een nieuwsbrief met aanbiedingen van de media markt. Het is wel een feit dat steeds meer bedrijven en organisaties een nieuwsbrief versturen. Het kost dus steeds meer moeite om nog een beetje op te vallen tussen de vele honderden mailings en aanbiedingen die mensen in hun inbox krijgen.

Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat uw mailings toegevoegde waarde hebben voor uw klant, zodat uw klant uw nieuwsbrief wil blijven lezen. Met nieuwsbrief programma’s, zoals Aweber, is het mogelijk om bijna elke stap te meten. Hiermee krijgt u waardevolle informatie zodat elke mailing nog effectiever kunt maken. U kunt onder andere meten hoe vaak een bepaalde mail is geopend of hoe vaak een bepaalde link in een mail is aangeklikt. Op deze manier kunt u ook de mailings opsplitsten naar meerdere groepen. Hierbij kunt u dan per groep verschillende versies opsturen om te zien welke het meest effectief werkt.
Vaak kunnen de gekste teksten juist ervoor zorgen dat mailings vaker geopend worden.
Als u aanbiedingen stuurt naar uw klanten, dan is de kans groot dat uw abonnee’s op een gegeven moment de mails niet meer openen. U kunt ze proberen te triggeren de e-mails alsnog te openen door te spelen met titels die de aandacht trekken.

Het mooiste is natuurlijk om zodanig waardevolle nieuwsbrieven te versturen dat uw abonnee’s bijna boos worden als u een een nieuwsbrief vergeet te sturen. In dat geval heeft u het ultieme doel van een nieuwsbrief bereikt. U heeft hiermee namelijk een groepje klanten weten te binden.